Ukraine har nu været et selvstændigt, stort, europæisk land i 30 år, men hvad er den historiske baggrund for den udvikling, vi har set de senere år? Hvordan har forholdet til Rusland været gennem tiderne – og Vesten?
Vi ser på Ukraines oprindelse, Kiev-staten, det såkaldte Kiev-Rus, der blev forløber for de tre moderne slaviske stater, Ukraine, Hviderusland og Rusland. På vikingernes rolle, kristningen og mongoleråget. I middelalderen og frem er Ukraine som splittede dele af den polsk-litauiske stat, det russiske imperium, det habsburgske (østrigske) imperium samt det osmanniske imperium. I 1654 kommer den såkaldte union med Rusland, der senere i 1954 anvendes som ideologisk grundlag for Ukraines stilling i Sovjetstaten og indlemmelsen af Krim. Novorossija. Kosakkerne som forløbere for ukrainsk identitet. Udviklingen af ukrainsk identitet i det østrigske og russiske imperium. Kortvarige ukrainske statsdannelser fra 1917-1921.
I anden del: Sovjetperioden 1917-1991. Hungerfolkemordet Holodomor, Anden Verdenskrig, Ukraine som sovjetstatens ”brødkurv”. Tjernobyl-ulykken, Ukraine i sovjetstatens sammenbrud.
Ukraine siden 1991. Skiftende pro-russiske og pro-vestlige præsidenter, den orange revolution, Maidan-opstanden, Janukovitjs flugt, annekteringen af Krim og krigen i Østukraine. Den autokefale kirke.
Volodymyr Zelenski blev overraskende valgt som præsident i maj 2019. Han førte valgkamp på et løfte om udsoning med Rusland. Men det gik anderledes. Ukraine er i dag et land med mange problemer. Hvilken fremtid har Ukraine? Er det eneste håb NATO og EU medlemskab? Eller er der andre muligheder?