Sibiriens små, oprindelige folk

De små oprindelige folk i Rusland tæller folkeslag på under 50.000 individer fra samerne i vest til eskimoerne (det hedder de i Rusland) i øst. Der er 40 forskellige folk, men de udgør samlet kun 250.000 personer. Siden 1989 har de været sluttet sammen i organisationen RAIPON, der har opnået status som Permanent Participant i Arktisk Råd, som er et mellemstatsligt samarbejdsorgan for det arktiske stater USA, Canada, Danmark (Grønland) Island, Norge, Sverige, Finland og Rusland.  I foredraget møder vi folkene historisk og i dag, deres politiske stilling samt hører om de ti år, jeg formidlede dansk projektstøtte til RAIPON og vel blev den dansker, der kender folkene, deres organisation og situation bedst.

Vi ser først på optakten til dannelsen af Arktisk Råd AEPS-processen, Inuvik-deklarationen, som jeg deltog i udarbejdelsen af og dannelsen af Arktisk Råd i midt 90-erne. Herefter møder vi nenetserne, et folk i nordøstrusland og på Jamal.

Efter pausen hører vi om itelmenerne og de andre oprindelige folk på Kamtjatka med en en afstikker til Sakhalin og Vladivostok. Så går vi til midtsibirien med evenkerne, Sibiriens mest berejste folk (som nomadiserer over det største areal). Folkene hanty og mansier. Vi slutter med den den politiske udvikling fra 90-erne til i dag, fra anerkendt NGO til “udenlandsk agent”, ny ledelse og tilpasning til putinismen. Nogle af mine gamle venner har måttet flygte fra Rusland pga. deres politiske arbejde.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen